Zuyderwende helpt je van je verslaving af

Heb je het vermoeden dat je behoefte aan middelen of bepaald gedrag steeds meer jouw leven bepaalt? Heeft je omgeving er last van of heb jijzelf hier last van?

Dan zou er sprake kunnen zijn van verslavingsproblematiek.

Zuyderwende is gespecialiseerd in het behandelen van verslaving en bijkomende problemen. Meld je nu aan voor een intakegesprek. 

Ben ik verslaafd?

Of er sprake is van een verslaving verschilt per persoon en per situatie. Toch zijn er een aantal kenmerken die voorkomen bij zowel middelenverslavingen (zoals alcohol, wiet en cocaïne) als bij gedragsverslavingen (zoals gamen, seks of gokken):

  • De verslaving zorgt voor problemen, maar toch ga je ermee door;
  • Gebruik of bepaald gedrag beheerst je leven;
  • Je omgeving heeft problemen met je gebruik en je gedrag;
  • Je hebt steeds meer nodig om hetzelfde effect te bereiken;
  • Je voelt je ellendig als je niet met de verslaving bezig bent;
  • Het kost veel tijd en/of geld en energie;
  • Stoppen lukt niet voor langere tijd.

Een verslaving is een probleem waar je echt iets aan moet doen, liever vandaag dan morgen. Maar het goede nieuws is: je hoeft het niet alleen te doen. Er is hulp.

Vragen?

Wil je meer informatie? Stuur dan een mail naar info@zuyderwende.nl of bel: 045-7820555

 

Waarom Zuyderwende?

Is verslaving een ziekte?

Zuyderwende ziet verslaving als een chronische ziekte die iedereen kan overkomen. Volgens wetenschappelijk onderzoek zijn sommige mensen namelijk verslavingsgevoeliger dan anderen.

Behalve biologische en erfelijke oorzaken, zijn er sociale oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat je verslaafd wordt. Je omgeving en je jeugd spelen ook mee.

Bij alle verslavingen is het van belang om er zo vroeg mogelijk bij te zijn. Verslaving is een psychiatrische ziekte met biologische, persoonlijke en sociale oorzaken én gevolgen. De eerste symptomen worden vaak door familie of vrienden opgemerkt. Wil jij hulp voor een naaste, een partner, vriend of vriendin, zoon, dochter, vader, moeder? Of denk je dat je zelf hulp nodig hebt? Meld je bij Zuyderwende.

 

Risico’s

Je kunt lichamelijk, maar ook geestelijk afhankelijk zijn van middelen en/of gedrag. Verslaving brengt veel risico’s met zich mee. Niet alleen lichamelijke risico’s op korte termijn of gevaren op de lange termijn; ren langdurig verslaafde heeft vaak meerdere problemen zoals schulden, geen werk, weinig sociale contacten, gezondheidsschade, eenzaamheid en verwaarlozing. En die gevolgen zijn er niet alleen bij middelenverslavingen, maar ook bij gedragsverslavingen.

Gedragsverslavingen

Bij een gedragsverslaving ben je niet verslaafd aan verdovende middelen zoals drugs of alcohol, maar aan bepaald gedrag. Het fijne gevoel dat je ervan krijgt, lijkt op het gevoel dat je krijgt bij middelenverslavingen en dat komt doordat er dopamine (het gelukshormoon) vrijkomt. Bij drugs of alcohol worden de hersenen direct gestimuleerd. Maar bij een gedragsverslaving is dit indirect. Het fijne gevoel ontstaat bij het gedrag zelf en bij de verwachting en opwinding die daarbij ontstaan.

Gedragsverslavingen zijn bijvoorbeeld:

  • Gameverslaving;
  • Gokverslaving;
  • Seksverslaving;
  • Koopverslaving;
  • Eetverslaving.

Een gedragsverslaving lijkt misschien minder ernstig dan een middelenverslaving, maar heeft vaak net zo’n grote gevolgen op sociaal, financieel en lichamelijk vlak. En het is ook net zo moeilijk om ervan af te komen. Dus zoek hulp. 

Middelenverslavingen

Bij Zuyderwende behandelen we de volgende middelenverslavingen:

Bij de start van de behandeling van je verslaving, moet je eerst clean zijn van middelen (oftewel abstinent). Zie je op tegen het afkicken? Laat ons je adviseren. Je kunt een lichte ontgifting thuis doen onder begeleiding van de huisarts of een klinische detox elders. Wij kunnen je adviseren naar een van onze ketenpartners. Als je daar vragen over hebt, stel ze ons gerust.

Behandeling

Zuyderwende gaat graag met jou aan de slag met als doel: langdurig herstel.

We starten de behandeling met een intakegesprek waarna de psychiater in overleg met jou bepaalt welke behandeling het beste bij jou past. Wanneer we tot de conclusie komen dat wij jou inderdaad kunnen behandelen, kun je aan de slag binnen één van onze ambulante behandeltrajecten en wordt er samen met je persoonlijke begeleider/psycholoog een behandelplan opgesteld. Gedurende de behandeling bepalen we samen een passend nazorgtraject.

We hebben korte wachtlijsten. De behandeling wordt in de meeste gevallen volledig vergoed door jouw zorgverzekeraar. Als dit niet het geval is, dan nemen wij het niet vergoede deel voor onze rekening. Dit met uitzondering van je eigen risico.

Heb jij hulp nodig? Neem contact met ons op voor meer informatie of om direct aan te melden.