Alcoholgebruik
Alcoholisme is de meest voorkomende verslaving in onze maatschappij. Dat is niet zo gek. Drank is overal te krijgen. Een drankje doen is gezellig. Bijna iedereen drinkt wel eens wat, om wat te vieren, bij de vrijdagmiddagborrel, bij een avondje uit of bij het eten. Drank is sociaal geaccepteerd en daarom misschien zelfs lastig te vermijden. Meestal drink je in gezelschap. Maar je kunt ook drinken om te vluchten van de werkelijkheid, om je problemen even te vergeten of om vervelende en moeilijke emoties niet te voelen. En dan ga je wellicht ook steeds vaker alleen en stiekem drinken.
We spreken over verslaving wanneer het wíllen drinken van alcohol is veranderd in het móeten drinken van alcohol, ongeacht de gevolgen.
Ben ik verslaafd aan alcohol?
Verslaving heeft een aantal kenmerken en symptomen. Misschien herken je er een paar die passen bij alcoholisme.
De een drinkt vooral om rustig te worden of om minder te voelen. De ander lijkt vooral geen rem te hebben en niet te kunnen stoppen na twee drankjes. Wellicht heb je al eens geprobeerd te stoppen en lukte dat niet. Misschien zijn er familieleden of vrienden die zich zorgen maken. Heb je wel eens last van een zenuwachtig gevoel als je niet kunt drinken, of tril of zweet je dan? Het komt misschien voor dat je door je drankgebruik niet kunt werken of afspraken af moet zeggen. En heb je vaker ruzie door of over drank?
Dit zijn allemaal mogelijke aanwijzingen dat je te veel drinkt. Je bent waarschijnlijk op zoek naar een geluksgevoel, veroorzaakt door endorfine. Alcohol kan je dat gevoel geven. Het is helaas altijd van korte duur, dat geluksgevoel. Wat overblijft, is veel minder prettig. Je voelt je vaak nóg slechter, regelmatig ook ziek en alleen. En je problemen worden alleen maar erger. Wat er weer voor zorgt dat je nog meer wilt drinken.
Behandeling
Zuyderwende biedt behandelingen op maat aan, gericht op individuele doelen en behoeftes. Tijdens een gesprek met een psycholoog en psychiater wordt gekeken welke behandeling het beste bij jou past. Meld je aan voor een intakegesprek, dan bekijken we samen hoe jij het beste geholpen kan worden.
Waarom Zuyderwende?
- Deskundig team met ruime ervaring in GGZ;
- Korte wachttijden;
- Persoonlijke aanpak
- Geborgen sfeer;
- Zorg op maat;
- Exclusie criteria
- Evidence based behandelingen
- Multidisciplinaire behandeling;
- Volledig vergoed (buiten eigen risico en verblijf);
- Kwaliteitsstatuut
“Hoewel ik me goed voelde als ik dronken was, werd ik elke dag eenzamer.”