Cocaïnegebruik
Cocaïne geeft je een heel goed gevoel. De coke komt via het bloed bij de hersenen terecht en zorgt voor een high die de eerste keer heel intens is. Je voelt je dan gelukkig, spontaan, energiek en je denkt dat je de hele wereld aankunt. Daarom wordt het ook vaak gebruikt op feestjes en tijdens het uitgaan. In tegenstelling tot alcohol en GHB raak je vooral geestelijk verslaafd aan cocaïne. Het lichaam heeft namelijk al na korte tijd geen cocaïne meer nodig. Maar het prettige gevoel maakt cocaïne geestelijk wel zeer verslavend. Je kunt erg verlangen naar coke, wit of sos, zoals cocaïne ook genoemd wordt.
Risico’s voor je gezondheid
Het gebruik van cocaïne heeft nogal wat risico’s voor je gezondheid, op lichamelijk en psychisch gebied.
Zo is er het gevaar van (over-)belasting voor je hart en bloedvaten zowel op korte als op lange termijn. Cocaïne put je uit. Je vermoeidheid wordt onderdrukt, je voelt je energiek als je gebruikt maar bent eigenlijk moe, waardoor je over je grens gaat. Dit kan op lange termijn leiden tot depressies.
Je raakt het contact met je lijf en je gevoel kwijt waardoor je persoonlijkheid sterk verandert. Gedragsveranderingen komen veel voor, zoals snel geprikkeld zijn of agressief reageren. Dit kan de omgang met je omgeving negatief beïnvloeden.
Sommigen gebruikers verliezen veel gewicht en hebben een verminderde weerstand.
Bij snuiven raakt je neusslijmvlies geïrriteerd en ontstoken. Dit kan zelfs leiden tot chronische ontstekingen.
Verder is de kans op sociale isolatie groot. Bij cocaïne is het risico op een overdosis groot. Bij crackcocaïne (basecoke) nog groter dan bij snuifcocaïne.
We spreken over verslaving wanneer het wíllen gebruiken van cocaïne is veranderd in het móeten gebruiken van cocaïne, ongeacht de gevolgen.
Ben je verslaafd aan cocaïne, dan kan Zuyderwende je helpen op weg naar herstel.
Waarom Zuyderwende?
- Deskundig team met ruime ervaring in GGZ;
- Korte wachttijden;
- Persoonlijke aanpak
- Geborgen sfeer;
- Zorg op maat;
- Exclusie criteria
- Evidence based behandelingen
- Multidisciplinaire behandeling;
- Volledig vergoed (buiten eigen risico en verblijf);
- Kwaliteitsstatuut
“Ik voelde mij in gebruik zó gelukkig, alsof ik de hele wereld aankon en al mijn problemen verdwenen waren.”
Snuifcocaïne
Cocaïnepoeder wordt meestal gesnoven. De poeder wordt dan in een lijntje gelegd en direct in de neus opgesnoven, of met een rietje, kokertje of via een sleutel. Het werkt al na enkele minuten en de effecten houden ongeveer een half uur aan. Snuifcoke is een populaire drug onder uitgaande jongeren.
Basecocaïne
Cocaïne kan ook worden gerookt. Dan wordt het crack of basecoke genoemd.
Crack is cocaïne verhit met maagzout of bakpoeder. Basecoke ontstaat als dit mengsel verder gezuiverd wordt. Basecoke en crack werken nog sneller dan snuifcocaïne. Het effect is vaak heftiger maar van kortere duur, wat maakt dat je meestal meteen al meer wil. Zeer verslavend dus.
Ben ik verslaafd aan cocaïne?
Verslaving heeft een aantal kernmerken en symptomen. Misschien herken je er een paar die van toepassing zijn op verslaving aan cocaïne.
Over het algemeen merken gebruikers dat ze steeds meer van het middel nodig hebben om hetzelfde effect te bereiken. Waarschijnlijk lijden school, werk, hobby’s en sociale bezigheden onder je gebruik. Misschien lieg, bedrieg en manipuleer je mensen om te kunnen blijven gebruiken. Misschien leen je geld om het te kunnen betalen en heb je daardoor schulden. Misschien overtreed je zelfs de wet en steel je om aan je cocaïne te kunnen komen.
Wellicht gebruik je om je hoofd ‘rustig’ te krijgen en/of minder te voelen. Het geluksgevoel en dat zelfvertrouwen dat je denkt te hebben direct na gebruik, is helaas altijd maar van korte duur.
Je hebt daarom vast weleens bedacht om ermee te stoppen en toen bleek dat heel moeilijk te zijn. Ga jij door met gebruiken, ondanks dat het voor problemen zorgt? Ook als je spijt hebt en je rot voelt na gebruik?
Behandeling
Zuyderwende biedt behandelingen op maat aan, gericht op individuele doelen en behoeftes. Tijdens een gesprek met een psycholoog en psychiater wordt gekeken welke behandeling het beste bij jou past. Meld je aan voor een intakegesprek, dan bekijken we samen hoe jij het beste geholpen kan worden.