Manuel (33): ‘Ik ging in coronatijd steeds meer blowen’
Manuel (33) verloor zijn baan door corona en daarmee zijn daginvulling en structuur in de week. Zijn gewoonte om cannabis te gebruiken, kwam steeds meer op de voorgrond. “Ik ging steeds meer blowen.”
Met René (60) ging het een jaar geleden ‘helemaal niet goed’. Na een zelfmoordpoging kwam hij op de crisisdienst terecht. “Door corona kreeg ik alleen nog telefonische behandelingen van een psycholoog. Ik dacht ook wel weer aan het werk te kunnen als docent. Al snel gingen de scholen dicht. Thuis was ik behoorlijk eenzaam, waardoor ik weer zwaar ben gaan drinken.”
Manuel en René zijn twee cliënten van Zuyderwende. Steeds meer mensen met een verslaving, een verleden met een verslaving of een neiging tot verslaving, komen in coronatijd in de problemen. Dat merken we ook bij Zuyderwende. Op tijd de juiste hulp krijgen, kan een wereld van verschil maken. Niet alleen voor die mensen met een verslaving, maar ook voor hun naasten.
Corona en verslaving
Een nieuwsbericht van NOS/Nieuwsuur van 6 februari 2021: ‘toegenomen drugsgebruik onder jongeren baart hulpverleners zorgen’. “Jongeren gebruiken meer drugs en ook gebruiken ze met een andere reden. Waar het vóór corona ging om de lol, roken ze nu tegen de verveling, eenzaamheid en depressieve gevoelens. Harde cijfers ontbreken, maar het zijn serieuze signalen die hulpverleners krijgen. Het baart hen zorgen: vooral voor kwetsbare jongeren ligt verslaving op de loer.”
Klachten die mensen door het virus en de maatregelen ervaren zijn angst, depressieve gevoelens en posttraumatische stress stoornis (PTSS). Middelen en ook bepaald gedrag (gamen, gokken, seks) worden door grote groepen mensen vaak en veel gebruikt om met negatieve emoties om te kunnen gaan, niet alleen jongeren. Uit de eerste resultaten van een corona-vragenlijst van het Trimbos Instituut* blijkt dat voor de ene uitgaander de corona-lockdown een reden was om vaker alcohol of drugs te gebruiken of te experimenteren met nieuwe of andere middelen. De ander greep de gelegenheid juist aan om (even) niet of minder te gebruiken. De voorlopige bevindingen sluiten aan bij wat ook de Jellinek-kliniek constateert: een derde komt door corona minder in verleiding en gebruikt minder, een derde blijft stabiel qua gebruik en een derde is meer gaan gebruiken (bron: eerdergenoemd artikel NOS).
Nadelige gezondheidsgevolgen van drugs- en ander middelengebruik maken mensen bovendien kwetsbaarder voor de gezondheidseffecten van COVID-19. Middelengebruik tast je weerstand aan en roken/blowen maakt je bijvoorbeeld gevoeliger voor longproblemen.
Zuyderwende in coronatijd
Zuyderwende heeft al met al een succesvol eerste jaar achter de rug. Het aantal cliënten dat Zuyderwende wist te vinden, groeide gestaag, de behandelingen gingen door ondanks lockdowns en de coronamaatregelen werden zorgvuldig nageleefd. Het terugvalpercentage is laag en cliënten zijn in hoge mate tevreden.
Heb jij hulp nodig? Of zoek je hulp voor een naaste? Aarzel niet en neem contact met ons op, want goede zorg is ook in coronatijd mogelijk.
* Het Trimbos-instituut doet onderzoek naar geestelijke gezondheid, mentale veerkracht en verslaving.